Filmowy Klub Seniora w Kinoteatrze Rialto w październiku

 5 października 2024
-
 19 października 2024
Dotyczy UTW:
Katowice,

Filmowy Klub Seniora

 


 

5 października | sobota | 14.00

NIEPEWNOŚĆ. ZAKOCHANY MICKIEWICZ
reż. W. Szarek, Polska, 2024, 113 min

Pierwszy film o Adamie Mickiewiczu i jednocześnie najsłynniejsza historia miłosna polskiego romantyzmu.

Młody nauczyciel i aspirujący poeta Adam Mickiewicz (Nikodem Rozbicki) spędza sielskie lato w malowniczej posiadłości w okolicach Nowogródka. Trenuje szermierkę, spiskuje marząc o wolnej Polsce, a wszystko to w towarzystwie przyjaciół – Tomasza Zana (Antoni Sałaj) i Michała Wereszczaka (Adrian Zaremba). Szczególną uwagę poświęca jednak Maryli Wereszczakównie (Aleksandra Piotrowska). Błyskotliwa i piękna dziewczyna robi na młodzieńcu niesamowite wrażenie. To z Marylą młody poeta przeżywa pierwszą miłość. Adam uświadamia sobie, że jego największym atutem jest talent poetycki i nim uwodzi Marylę. Jest w szale twórczym, a miłość rozkwita…

Zwiastun: https://bit.ly/niepewnosc-zwiastun

Rezerwacja i zakup biletów: https://kinoteatrrialto.bilety24.pl/kup-bilety/?id=651802#total lub pod numerem telefonu 32 251-04-31

Bilety: 12 zł (emeryci i renciści), 18 zł (uczniowie i studenci), 21 zł (pozostali)


19 października | sobota | 14.30

BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI
reż. T.A. Hung, Francja, 2023, 135 min

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng (RykszarzZapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak!

Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema.
Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.

Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.

Bon appétit!

Zwiastun: https://bit.ly/bulion-zwiastun

Rezerwacja i zakup biletów: https://kinoteatrrialto.bilety24.pl/kup-bilety/?id=652163#total lub pod numerem telefonu 32 251-04-31

Bilety: 12 zł (emeryci i renciści), 18 zł (uczniowie i studenci), 21 zł (pozostali)

 

 

wt., 2024-09-24 19:21 — krzysteczko