Filmowy Klub Seniora w Kinoteatrze Rialto w październiku
Filmowy Klub Seniora
5 października | sobota | 14.00
NIEPEWNOŚĆ. ZAKOCHANY MICKIEWICZ
reż. W. Szarek, Polska, 2024, 113 min
Pierwszy film o Adamie Mickiewiczu i jednocześnie najsłynniejsza historia miłosna polskiego romantyzmu.
Młody nauczyciel i aspirujący poeta Adam Mickiewicz (Nikodem Rozbicki) spędza sielskie lato w malowniczej posiadłości w okolicach Nowogródka. Trenuje szermierkę, spiskuje marząc o wolnej Polsce, a wszystko to w towarzystwie przyjaciół – Tomasza Zana (Antoni Sałaj) i Michała Wereszczaka (Adrian Zaremba). Szczególną uwagę poświęca jednak Maryli Wereszczakównie (Aleksandra Piotrowska). Błyskotliwa i piękna dziewczyna robi na młodzieńcu niesamowite wrażenie. To z Marylą młody poeta przeżywa pierwszą miłość. Adam uświadamia sobie, że jego największym atutem jest talent poetycki i nim uwodzi Marylę. Jest w szale twórczym, a miłość rozkwita…
Zwiastun: https://bit.ly/niepewnosc-zwiastun
Rezerwacja i zakup biletów: https://kinoteatrrialto.bilety24.pl/kup-bilety/?id=651802#total lub pod numerem telefonu 32 251-04-31
Bilety: 12 zł (emeryci i renciści), 18 zł (uczniowie i studenci), 21 zł (pozostali)
19 października | sobota | 14.30
BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI
reż. T.A. Hung, Francja, 2023, 135 min
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak!
Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema.
Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
Bon appétit!
Zwiastun: https://bit.ly/bulion-zwiastun
Rezerwacja i zakup biletów: https://kinoteatrrialto.bilety24.pl/kup-bilety/?id=652163#total lub pod numerem telefonu 32 251-04-31
Bilety: 12 zł (emeryci i renciści), 18 zł (uczniowie i studenci), 21 zł (pozostali)